Uitsluitingen

Omdat een aantal partijen op voorhand heeft aangegeven dat een coalitie met een andere partij is uitgesloten, laten wij deze in de standaardweergave niet zien. Wij nemen zo'n uitsluiting pas op in onze lijst als deze is in de aanloop naar de verkiezingen van 2023 is uitgesproken door de lijsttrekker of voorzitter van een partij. Linksboven in het scherm onder 'Uitsluitingen' kunt u zelf uitsluitingen toevoegen of verwijderen.

D66 + PVV

Wilders radicaliseert verder. Hij plaatst zich buiten onze Grondwet en vernedert honderdduizenden Nederlanders. Laten we hier allemaal een streep trekken: Wilders kan niet meer regeren of gedogen

VVD + Forum voor Democratie

"Ik zag het eigenlijk al niet gebeuren. Maar na deze appjes is het landelijk echt onmogelijk geworden om met Baudet in een kabinet te zitten."

CDA + PVV; CDA + Forum voor Democratie

Het CDA kan alleen samenwerken met partijen die de rechtstaat onderschrijven en die de democratie ten volle onderschrijven. En wat het CDA betreft is dat niet het geval bij de PVV en bij Forum. Met een van hen gaan we niet regeren.

VVD + PVV

Rutte werd gevraagd of hij nog steeds niet met de PVV wil. Zijn antwoord is kortweg "nee". Rutte geeft deze keer geen expliciete reden voor het uitsluiten van de grootste oppositiepartij.

SP + PVV; SP + Forum voor Democratie

Ze wil er niet erg op vooruitlopen met wie ze een coalitie wil vormen, maar ze zal dat zeker niet doen met PVV en Forum voor Democratie.