Uitsluitingen

Omdat een aantal partijen op voorhand heeft aangegeven dat een coalitie met een andere partij is uitgesloten, laten wij deze in de standaardweergave niet zien. Wij nemen zo'n uitsluiting pas op in onze lijst als deze is in de aanloop naar de verkiezingen van 2023 is uitgesproken door de lijsttrekker of voorzitter van een partij. Linksboven in het scherm onder 'Uitsluitingen' kunt u zelf uitsluitingen toevoegen of verwijderen.

ChristenUnie + PVV; ChristenUnie + Forum voor Democratie

Dat geldt ook voor samenwerking met radicaal- en extreemrechtse partijen als PVV en FvD. Dat gaat landelijk niet gebeuren, zegt Bikker. "Het is niet aan de orde dat ik met zulke partijen in een coalitie ga zitten.”

CDA + PVV; CDA + Forum voor Democratie

CDA-leider Bontenbal sluit een samenwerking met de FvD en PVV uit. “Die partijen laten steeds zien dat ze de democratische rechtsstaat vaak niet respecteren. We gaan niet met ze in een coalitie en ook niet in een gedoogconstructie.”

Groenlinks / Partij van de Arbeid + PVV; Groenlinks / Partij van de Arbeid + Forum voor Democratie

Behalve PVV en FVD sluiten wij niemand uit.

D66 + PVV; D66 + Forum voor Democratie

Dat betekent niet dat D66 zomaar met elke partij in zee gaat: PVV en FvD zijn op voorhand uitgesloten. En mocht D66 tijdens de formatie opnieuw in beeld komen, dan gaat hij voor ‘het meest progressieve kabinet’, zegt Jetten.

SP + VVD

Marijnissen zou het liefst zien dat dat eindelijk verandert. "Wij willen van waakhond in de oppositie waakhond in de coalitie worden." Dat zal dan geen coalitie met de VVD worden, want die partij sluit ze uit. "Als de VVD weer in de regering komt, weten we één ding zeker: dan verandert er niets."

Nieuw Sociaal Contract + PVV

Omtzigt voelt nog steeds niets voor samenwerking met de PVV, zegt hij vandaag tegen RTL Nieuws. Want in het PVV-verkiezingsprogramma staat dat de partij tegen islamitische scholen, moskeeën en de Koran is. Omtzigt wijst erop dat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst, die in de grondwet staat. De PVV zou zich daarom niet aan de grondrechten houden. "Je kan als partij alleen een regering vormen met partijen die zich houden aan de klassieke grondrechten", zegt Omtzigt. En dus gaat samenwerking in één regering met Omtzigt niet.