Over CoalitieChecker

Ook bij de verkiezingen in Nederland is er geen tekort aan peilingen: meer dan 5 verschillende organisaties voeren regelmatig een peiling uit. De resultaten daarvan worden meestal breed uitgemeten in de media, maar het aspect wat vaak onderbelicht blijft is de coalitievorming. Veel interessanter dan de zetelaantallen zelf is de vraag welke coalities er op basis van die uitslag gevormd kunnen worden. Want in tegenstelling tot wat te vaak gedacht wordt, zijn de coalitiemogelijkheden veel belangrijker dan bijvoorbeeld welke partij de grootste wordt.

CoalitieChecker springt in dit gat en maakt in één oogopslag inzichtelijk welke coalities er gevormd kunnen worden op basis van de laatste peilingen (in de aanloop naar de verkiezingen) of op basis van de daadwerkelijke verkiezingsuitslag, zodra deze bekend is. Op basis van de zetelverdeling berekenen we alle minimal winning coalities die een meerderheid van minimaal 76 zetels in de tweede kamer scoren, waarbij we ook rekening houden met partijen die elkaar bij voorbaat hebben uitgesloten.

Al deze coalities worden gesorteerd op grootte of op verenigbaarheid. Voor de echte politieke junkies bieden we verschillende instellingen aan waarmee er zelf gepuzzeld kan worden met uiteenlopende scenarios. Daarnaast heeft elke coalitie een eigen pagina waarop de zetelgeschiedenis, de status in de eerste kamer, de verenigbaarheid en in de media geuitte uitspraken over die coalitie getoond worden.

Het idee achter een tool als deze komt oorspronkelijk van het weblog GeenCommentaar, die hun coalitiechecker in 2006 lanceerden. Al in die periode draaiden wij een eigen versie met extra functionaliteit die bij hun niet aanwezig was. Toen in de aanloop naar de verkiezingen van 2012 de GeenCommentaar coalitiechecker definitief offline bleek, zijn wij met onze versie op dit domein verder gegaan. Eind 2016 is de site compleet herschreven voor nog meer gebruiksgemak en mogelijkheden.

Contact

Voor vragen of suggesties kunt u mailen naar lars at coalitiechecker nl, of stuur een toot naar @coalitiechecker@mastodon.nl

What is this site?

For an English overview, click here.